Nakladané uhorky

Aktuálne vrcholí uhorková sezóna. Niekedy sa uhoriek urodí toľko, že už ani nevieme čo s nimi máme ďalej robiť. Týmto receptom prinášame inšpiráciu, ktorú si môžete doma vyskúšať.

11707542_937025673002314_7770650680088310217_nPotrebujeme:
uhorky (chutnejšie sú tie menšie)
dubové listy
hroznové listy
kôpor
cesnak
cibuľa
soľ
voda
5 litrový zaváraninový pohár

Uhorky a listy si umyjeme, cesnak a cibuľu očistíme. Do pohára na spodok poukladáme hroznové listy a kôpor. Pridáme uhorky, ktoré špicatým nožom pár krát ponapichujeme. Približne v polovici pohára znova vložíme kôpor a cesnak a cibuľu. Kôpor môžeme priebežne pridávať medzi uhorky.
Pohár nenaplníme uhorkami až úplne po okraj. Na vrch naukladáme dubové listy. A na záver uhorky zalejeme slanou vodou. Na pohár použijeme 4-5 PL lyžíc soli. Vhodnejšie je použiť himalájsku soľ a dopredu ju vo vode rozmiešať. Uhorky zalejeme úplne až po okraj pohára. Následne ich zaťažíme. Nehľadajte nič zložité, postačí menší 0,7l zaváraninový pohár.

Takto uhorky pri izbovej teplote kvasia približne týždeň. Po vykvasení je vhodné ich preložiť do menších pohárov a vložiť do chladničky, aby sa spomalil kvasný proces.