Cibuľa

Nedávno sme tu mali článoček o cesnaku s jablkom. Popísali sme si kedy je cesnak účinný. A máme ešte jednu potravinu, ktorá sa úplne bežne vyskytuje v našich domácnostiach a v týchto klimatických podmienkach sa dá jednoducho dopestovať.

Je to cibuľa. Cibuľa je tiež veľmi účinná na očistu nášho tela. Hlavne však na očistu trávenia, môže pripraviť naše trávenie pred každým jedlom. Tak ako cesnak, aj cibuľu by sme mali vedieť správne konzumovať. Ako teda konzumovať cibuľu, tak, aby bola čo najužitočnejšia a dokázali sme z nej vyťažiť maximum?

Cartoon vector illustration of two happy smiling fresh onions sprouting green at the top with one cheerfully waving its hands
Aj u cibule platí to, že by sme ju mali konzumovať čerstvú. Teda bez akejkoľvek tepelnej úpravy a ideálne, aby bola hneď po ošúpaní zjedená. Cibuľa už po krátkom čase, po očistení zostáva toxická. Preto ju v žiadnom prípade neodkladajte na neskôr a vždy si radšej očistite čerstvú cibuľu.
Pre zachovanie všetkých účinkov cibule je vhodné ju konzumovať na lačno pred večerným jedlo. Proste si jednoducho očistíte cibuľu pred tým ako idete chystať  jedlo na večeru a takto cibuľu samotnú zjete.
Zo začiatku bude možno pre vás cibuľa veľmi štipľavá a neznesiteľná. Takto neznesiteľne štípe práve tých, ktorí majú nižšie pH v ústach. Takéto nižšie pH v ústach spôsobuje prebytok bielej múky a cukru v jedálničku. Pri pravidelnom konzumovaní cibule sa však vyčistí váš jazyk a tráviaci trakt a cibuľa začne menej štípať a jej chuť bude príjemnejšia.

Cibuľa dokáže zlikvidovať 40-50 druhov rôznych baktérií. Tiež môže byť veľmi účinná pri baktérii Helycobacter pylori. A pri takejto konzumácii určite pocítite ako vám tečú hlieny a máte potrebu smrkať. Ak hlieny nedostávame hlieny priebežne takýmto spôsobom z tela von, tak stekajú do tráviaceho traktu a naše trávenie je narušené.

Účinky cibule môžete podporiť tým, že jedlo, ktoré nasleduje bude pripravené z čerstvej zeleniny, ktorá nebude tepelne upravená.

A na záver všeobecné účinky cibule. ktoré sú uvádzané vo viacerých článkoch:
– znižuje hladinu cukru v krvi
– znižuje vysoký krvný tlak
– znižuje hladinu tukov v krvi
– bráni vzniku rakovinových buniek v tele
– má priaznivé účinky na zápchu a plynatosť
– má antialergické účinky
a mnoho ďalších účinkov

Určite ju aj vy zaraďte v čerstvom stave do vašeho jedálnička, bude pre vás prínosom.