Marhuľový koláč

Momentálne sa konáre stromov prehýbajú pod ťažobou krásnych, šťavnatých, sladkých plodov. Je obdobie roka, kedy je všetkého dostatok a my si môžeme užívať prebytok ovocia a zeleniny. A dozrievanie marhúľ v tomto období vrcholí a preto jeden recept na jednoduchý marhuľový koláč. Môžu ho využiť aj ľudia, ktorí sa stravujú vegánsky.

IMG_20150716_192342
Na tento recept potrebujeme:
300 g celozrnnej špaldovej múky
1/2 kocky čerstvého droždia
1 čl trstinového cukru
xylitol
ryžové mlieko
Alsan BIO

množstvo surovín je približné na vytvorenie koláča, ktorý je na obrázku. Nie je nutné ho dávať do tortovej formy. Je možné cesto roztiahnuť klasicky na plech.

Do približne 1 dcl ryžového mlieka dáme kvasnice a 1 čl trstinového cukru. Po chvíli sa nám kvasnice „prebudia“ a mlieko vlejeme do pripravenej múky a vypracujeme nelepivé cesto. Ak je potrebné pridáme ešte ryžové mlieko. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste cca 30-40 minút, zakryté čistou utierkou.
Prichystáme si menšie marhule, ktoré prekrojíme na polovičky. Z xylitolu, múky a alsanu si vytvoríme posýpku, ktorou posypeme na záver koláč. Konkrétne pri tomto koláči sme na posýpku zmiešali 20 g xylitolu, 20 g alsanu a 30 g múky. Zmiešaním týchto surovín nám vznikne posýpka.

Ak máme cesto vykysnuté, tak ho ešte trošku premiesime. Potom pomocou oleja vytiahneme ceto do tvaru tortovej zapekacej misky a vložíme ho do nej. Na vrch poukladáme poprekrajované marhule a posypeme posýpkou. Koláč ešte potrieme olejom a dáme piecť. Koláč sledujeme a ak je upečený tah ho vytiahneme 🙂