Čokoláda

Všeobecne medzi ľuďmi skôr prevláda názor, že čokoláda je nezdravá. Spôsobuje akné, nadváhu a alergie. Je to síce pravda, ale len v prípade masovo produkovaných čokolád, v ktorých je hlavnou zložkou rafinovaný cukor a obsahujú mlieko, pridané tuky a rôzne aditíva.
Naopak, tmavá čokoláda bez rafinovaného cukru má zaujímavé, zdraviu prospešné účinky.
Čokoláda sa vyrába z kakaových bôbov, ktoré obsahujú široké spektrum antioxidantov, obsahujú vitamíny, minerály, stimulujúce látky. Práve preto býva čokoláda zaraďovaná do skupiny takzvaných superpotravín.
Vyberať by sme si mali čokoládu s čo najvyšším obsahom kakaa a dať pozor, aby neobsahovala rafinovaný cukor a rôzne chemické aditíva.
Na prvých dvoch miestach pri zložení čokolády by mali byť kakao a kakaová hmota. To by nám aspoň čiastočne malo poukázať na kvalitu zloženia čokolády.
  
Účinky kvalitnej horkej čokolády:
Čokoláda má na ľudský organizmus povzbudzujúce a stimulujúce účinky. Obsahuje okrem iného látku fenyletylamín, ktorý býva nazývaný hormónom lásky a štastia.
Čokoláda je tiež kvalitným zdrojom horčíka. Kvalitná čokoláda obsahuje cca 80 mg horčíka / 100 g.
V čokoláde sa tiež okrem iného nachádza aj kofeín. 100 g čokolády obsahuje 30-50 mg kofeínu, čo odpovedá menšej šálke slabšej kávy.
Na trhu existujú aj čoklády, ktoré sú spracované bez tepelnej úpravy a vyrobené z nepraženého kakaa. Tiež môžeme na trhu nájsť nepražené kakaové bôby, ktoré sa vyznačujú svojou prirodzenou horkou chuťou. To značí o vysokom obsahu horčíka. 🙂

Týmto článkom vás nechcem naštartovať k nadmernej konzumácii čokolády. 🙂 Skôr by som chcel naznačiť, že aj konzumácia čokolády pre nás môže byť prínosná. Vtedy, ak si vyberieme správnu čokoládu a konzumujeme ju s mierou. A mali by sme mať kontrolu nad konzumáciou čokolády, tak aby čokoláda neovládala nás 🙂