Cesnak + jablko

Začnem najprv o samotnom cesnaku. O cesnaku sa dnes už píše skoro všade o tom aké má pozitívne účinky a čo všetko dokáže. Nie všetci sme ho však ochotný konzumovať pre jeho arómu. A tí, ktorí sa do konzumácie už pustli ho vo väčšine prípadov konzumujú buď v nesprávnych kombináciach, alebo nesprávnom čase, poprípade ešte aj tepelne upravený.
O cesnaku sa hovorí: Všetko je na niečo, cesnak je na všetko.

Tak si zhrnieme na čo všetko je teda účinný:

– je účinný antioxidant a posilňuje imunitu
– pomáha pri čistení tela – má silné protiparazitické, protipliesňové, protikvasinkové a antibakteriálne účinky
– účinkuje pri bolestiach hrdla, nádche, chrípke, prechladnutí a infekciách dýchacích ciest
– stimuluje vylučovanie nežiadúcich látok z tela
– riedi krv, znižuje hladinu cholesterolu a krvný tlak, zabraňuje ateroskleróze
– ničí škodlivé plesne a baktérie v črevách
– znižuje hladinu cukrov a tukov v krvi
– zvyšuje potenciu a libido
– odstraňuje únavu, stres, úzkostné stavy
– zvyšuje schopnosť koncentrácie, zlepšuje pamäť
– má protirakovinové účinky – obsahuje látky, ktoré dokážu blokovať tvorbu rakovinových enzýmov v bunke a chrániť ju pred nádorovým zvrhnutím

Je toho veľmi veľa a určite sme ešte na čosi zabudli.
A teraz k tej správnej kombinácii. Účinky, ktoré sú popísané vyššie neplatia vždy. Cesnak treba konzumovať v správnom čase a v správnej kombinácii.
Takže ideálne je konzumovať cesnak v doobedných hodinách na lačno spoločne s ovocím. Je na nás aké ovocie si vyberieme. Ale ako najvhodnejšia kombinácia sa javí s jablkom. Možno sa pýtate, prečo práve takáto kombinácia? Cukor, ktorý je obsiahnutý v ovocí veľmi rýchlo prenáša účinné látky z cesnaku priamo do krvi. A okrem toho je táto kombinácia veľmi chutná.

Množstvo cesnaku sa odvíja od váhy človeka. Ak je váha okolo 60-70 kg je to 3-5 strúčikov. A ako narastá váha tak môžeme pridať aj množstvo cesnaku. Pri pravidelne konzumácii dochádza k úbytku váhy, pretože cesnak dokáže rozpúšťať tukové vankúšiky. Preto o cesnaku niekedy neprávom hovoríme, že smrdí. Ošúpte si cesnak, pokrájajte ho, alebo postrúhajte. Smrdí? Ja si myslím, že nie. Cesnak sám o sebe vonia. Čo teda potom smrdí? Smrdíme my sami, pretože tým, že cesnak rozpúšťa tuky tak rozpúšťa aj rôzne usadeniny, nečistoty, toxíny, ktoré sú práve v tukoch poukladané. Takže páchneme my sami sebe.
Avšak po nejakom čase keď sa naše telo po pravidelnej konzumácii cesnaku vyčistí tak už žiadny pach nie je. Len prirodzená vôňa cesnaku.

Na našich pobytoch zo živou stravou sa často stretávame s názormi ako napr. to nemôžem jesť, lebo svojmu okoliu budem v práci smrdieť. Tu sa na to treba pozrieť aj z druhej stránky. V prvom rade toto robím sám pre seba a pre svoje zdravie a nie pre svoje okolie. Uvedomme si koľko ľudí v našom okolí napr. fajčí a vôbec neberú na nás ohľad keď prichádzajú ofajčený do kancelárie. Keď sa prirodzenou stravou vyčistíte a zbystria sa vaše zmysly tak zistíte, že z niektorých ľudí je cítiť silný hnilobný zápach. A práve cesnakom tento zápach môžeme odstrániť. Je teda na nás či chceme zapáchať hnilobne, alebo voňať po cesnaku.
A tiež ak odmietame cesnak kvôli svojmu okoliu a pritom vieme, že jeho konzumácia je pre nás prínosom, tak si treba dať otázku či sme vôbec slobodný? Nakoľko sme slobodný, keď sa riadime svojim okolím a tým čo o nás povie naše okolie. Slobodu si dávame každý sám a je na nás čo si vyberieme.