Čerstvo lisované šťavy
Pri doporučeniach jesť zdravú racionálnu stravu sa často stretávame s radami typu jedz dostatok zeleniny a ovocia. Ovocie a zelenina sú bohatým zdrojom mikroživín (vitamínov, minerálov, antioxidantov a fytochemických látok) a dobrým zdrojom rozpustnej a nerozpustnej vlákniny. Ovocie a zeleninu môžme brať ako základný zdroj týchto živín. Ukazuje sa tu však niekoľko nedostatkov.
V dnešnej dobe je obsah mikroživín v ovocí a zelenine závislý od mnohých okolností, ktoré tento obsah negatívne ovplyvňujú. Medzi tieto vplyvy patrí obsah živín v pôde v ktorej sa zelenina a ovocie pestuje, zrelosť ovocia a zeleniny pri zbere, transport potravín a ďaľšie. Ovocie a zelenina samé o sebe by nám mali zabezpečiť dostatok mikroživín. My však často konzumujeme ovocie a zeleninu, ktoré sú pestované v pôdach, ktoré sú vyčerpané častým a nadmerným hnojením. Niektoré druhy ovocia sa nezberajú v dobe plnej zrelosti a dozrievajú v neprirodzených podmienkach, bez slnečného svitu. Toto sú niektoré z vplyvov, ktoré spôsobujú ochudobnenie ovocia a zeleniny o dôležité látky. A my nedokážeme skonzumovať dostatočné množstvo týchto potravín na to, aby sme telu zabezpečili prísun dôležitých látok.
Konzumáciou čerstvo lisovaných štiav navýšime antioxidačnú kapacitu organizmu, podporíme imunitu tela. U športovcov zlepšíme regeneráciu tela po športovom výkone, ale tiež navýšime výkonnosť pri športovom výkone.