Stretnutie Liptovská Teplička 5/2016 – Recepty
V termíne 12. – 15.5.2016 sa uskutočnil pobyt s prirodzenou rastlinnou stravou a jogou v obci Liptovská Teplička v penzióne Vikartovský mlyn. Podarilo sa nám dať dokopy recepty z tohto pobytu a nájdete ich v tomto článku.
Štvrtok večera
Reďkovkový šalát
Červená reďkovka nastrúhaná na jemné kolečká, ktorá bola dochutená repkovým za studena lisovaným olejom. Na vrchu je nasekaná petržlenová vňať.
Jednozrnka
12 hodín vopred namočená jednozrnka. Do jednozrnky nakrájame sušené paradajky, zrelé paradajky a dochutíme lahôdkovým droždím a sójovou omáčkou TAMARI. Prípadne môžeme pridať koreniny ako bazalka, oregano.
Karfiólový šalát
Karfiol nastrúhame úplne na jemno. Môžeme pridať aj na jemno postrúhanú mrkvu. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať a jarnú cibuľku. Šalát dochutíme umeoctom, citrónom, čiernou soľou a pridáme za studena lisovaný olej (olivový, repkový, . . . .)
Piatok raňajky
Šalát z červenej repy
Červenú repu a jablká nastrúhame približne v pomere 1:2 na veľké slzy. Do šalátu pridáme sladidlo (med, agáve, xylitol, . . . ), citrón, prípadne trošku umeoctu. Do šalátu môžeme nasekať petržlenovú vňať.
Guličky zo sušeného ovocia
Datle a figy v pomere 1:1 pomelieme na mäsovom mlynčeku. Pomelieme aj menšie množstvo vlašských orechov a všetko spolu zmiešame a môžeme tvoriť guličky, alebo tyčinky. Konkrétne v týchto guličkách bol ešte pridaný jahodový rastlinný proteín.
Piatok večera
Šalát z púpavy
Na šalát z púpavy zbierame celú púpavu – koreň, stonky, listy, kvety. Púpavu nasekáme čo najjemnejšie a pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, šťavu z citróna, olivový olej a trošku čiernej soli. Do šalátu môžeme na zjemnenie chute pridať nastrúhané avokádo, alebo pomletý sezam. Prípadne, ak niekto nemá problém s konzumáciou mliečnych výrobkov, tak kefír, alebo zákvas.
Šalát z namočenej šošovice
Šošovicu namočíme na približne 12 hodín. Potom ju zlejeme a pridáme do nej na kocky nakrájanú červenú papriku a paradajky. Nasekáme petržlenovú vňať, jarnú cibuľku a šalát dochutíme umeoctom, čiernou soľou a olivovým olejom.
Mandľový hummus
V prvom rade na výrobu takéhoto mandľového hummusu potrebujeme kvalitný mixér. Menej kvalitný mixér to nemusí zvládnuť.
Potrebujeme vopred namočené mandle, sezamové tahini (alebo sezam), strúčik cesnaku, zrelé paradajky, bio kečup, sójovú omáčku – tamari. Toto všetko postupne zmixujeme v mixéry na hustejšiu hmotu. V prípade potreby pridáme do mixéra trošku vody. Ak by mal niekto problém s bio kečupom, dá sa nahradiť sušenými rajčinami, ktoré vopred namočíme.
Sobota raňajky
Šalát z pomarančov
Pomaranče nakrájame na menšie kúsky. K pomarančom pridáme nasekanú rukolu a púpavu. V prípade potreby môžeme šalát dosladiť napr. agáve sirupom.
Pohánková kaša
Svetlú pohánku pomelieme na múku. Do múky pridáme rozmixované jablká so sušenými datlami. Ak je to potrebné pridáme ešte do kaše vodu, aby bola redšia. Kašu dochutíme škoricou, kokosom, alebo teplými koreninami ako je kardamom.
Sobota večera
Zemiakový šalát
Surové zemiaky umyjeme a nastrúhame ich na čo najjemnejšie kolečká. Cibuľu rovnako na jemno nastrúhame. Do takto nastrúhaných zemiakov pridáme za studena lisovaný repkový olej, sójovú omáčku tamari, lahôdkové droždie, himalájsku soľ. Zemiaky dobre premiešame, aby pustili šťavu.
Namočená pohánka
Pohánku vopred namočíme približne na 12 hodín. Dáme do nej len toľko vody, koľko je schopná “vypiť” a pohánku už daľej neprelievame vodou. Do namočenej pohánky pridáme na jemno nasekanú petržlenovú vňať, jarnú cibuľku a na kocky nakrájané čerstvé paradajky. Pohánku môžeme dochutiť sójovou omáčkou, čiernou soľou, alebo napr. lahôdkovým droždím, rôznymi koreninami.
Nedeľa raňajky
Ovocný šalát
Pokrájané mango spolu s ananásom a poliate krémom, ktorý zostal z výroby zákusku.
Zákusok
Spodná vrstva bola vytvorená z datlí, fíg a kokosu. Krém bol spojením kokosového mlieka, kokosového oleja, jahôd a xylitolu. A krém sme prekladali ovocnou kožou, ktorá bola vysušená z jabĺk a banánov.