Chilli
Včera som dostal otázku, na čo sú dobré chilli papričky?
Tak som sa rozhodol, že napíšem pár slov o chilli.
Intenzita štiplavitosti v chilli papričkách je daná obsahom kapsaicínu v papričkách.Túto látku papričky produkujú pravdepodobne pre ochranu pred rôznymi cicavcami. Čím viac kapsaicínu papričky obsahujú, tým sú štiplavejšie.
V čom teda môže byť prínosná konzumácia chilli?
Kapsaicín má mnoho pozitívnych, liečebných účinkov:
1. Pôsobí proti bolesti, na vonkajšie použitie sa pridáva do rôznych náplastí a krémov.
2. Podporuje zahrievanie tela.
3. Pomáha regulácii krvného cukru po jedle.
4. Pomáha spaľovať tuky v tele.
5. Má protirakovinové účinky.
6. Podporuje trávenie.
7. Normalizuje krvný tlak.
U skupiny ľudí, ktorí pravidelne konzumujú chilli bol zistený nižší výyskyt srdcovo-cievnych ochorení, nižšia hladina cholesterolu a triglyceridov.
U nás doma sme si zvykli konzumovať chilli papričky s názvom Trinidad Scorpion Moruga. Sú to jedny z najštiplavejších papričiek na svete. Klasické chilli v porovnaní s nimi je len slabý odvar. 🙂 Trinidad Scorpion Moruga sa vyznačujú dlhým doznievaním a dlho po jedle cítite ako vám prehrievajú telo. Ich konzumácia sa pre nás stala doslova závislosťou a sypeme ich všade, kam sa dá. 🙂
Takže zaradením chilli do svojho jedálnička určite podporíte vaše trávenie a budete pozitívne pôsobiť na váš srdcovocievny systém.