Stretnutie Usadlosť Hamernica 5/2016 – Recepty

Na konci mája v termíne 26. – 29.5.2016 sa uskutočnil pobyt s prirodzenou rastlinnou stravou a jogou v Rokytnici v Orlických horách. V tomto článku nájdete jednoduché recepty z jedál, ktoré sme na tomto stretnutí vytvorili.

Štvrtok večera

DSC_0488

Reďkovkový šalát
Červená reďkovka nastrúhaná na jemné kolečká, ktorá bola dochutená repkovým za studena lisovaným olejom a citónom.

Namočená pohánka
Pohánku vopred namočíme približne na 12 hodín. Dáme do nej len toľko vody, koľko je schopná “vypiť” a pohánku už daľej neprelievame vodou. Do namočenej pohánky pridáme na jemno nasekanú petržlenovú vňať, jarnú cibuľku a na kocky nakrájané čerstvé paradajky. Pohánku môžeme dochutiť sójovou omáčkou, čiernou soľou, alebo napr. lahôdkovým droždím, rôznymi koreninami.

Karfiólový šalát
Karfiól nastrúhame úplne na jemno. Môžeme pridať aj na jemno postrúhanú mrkvu. Pridáme na kocky nakrájanú červenú paprika, nasekanú petržlenovú vňať a jarnú cibuľku. Šalát dochutíme umeoctom, kurkumou, citrónom, čiernou soľou a pridáme za studena lisovaný olej (olivový, repkový, . . . .)

Piatok raňajky

DSC_3464

Ovsenné vločky
Ovsenné vločky pripravíme pomocou vločkovačaz vopred namočeného lúpaného ovosu. Ovos stačí namočiť na 12 hodín. Vodu zlejeme a necháme ovos trošku vyschnúť. Pomocou vločkovača vytvoríme ovsenné vločky do ktorých pridáme nepražené kakao a trošku agáve sirupu.

Petržlenový šalát
Petržlen spolu s jablkom nastrúhame na jemno približne v pomere 1:1. Do šalátu pridáme na jemno nasekanú petržlenovú vňať a šťavu z citróna. Dosladiť môžeme malou lyžičkou medu, alebo agave sirupom.

Piatok večera

DSC_3527

Zemiakový šalát
Surové zemiaky umyjeme a nastrúhame ich na čo najjemnejšie kolečká. Cibuľu rovnako na jemno nastrúhame. Do takto nastrúhaných zemiakov pridáme za studena lisovaný repkový olej, sójovú omáčku tamari, lahôdkové droždie, himalájsku soľ. Zemiaky dobre premiešame, aby pustili šťavu.

Pomazánka z jačmeňa a slnečnice
Vopred na 12 hodín namočíme jačmeň a slnečnicu v pomere približne 1:1. Po namočení vodu pozlievame a dobre popreplachujeme. Jačmeň a slnečnicu pomelieme spolu na mäsovom mlynčeku. Pridáme pár strúčikov cesnaku, jednu cibuľu. Do vzniknutej hmoty pridáme nasekané chilli papričky, čiernu soľ a za studena lisovaný olej. Na zvýraznenie chute môžeme do pomazánky pomlieť aj sušené paradajky.

Zeleninový šalát
Do šalátu nakrájame paradajky a uhorky na kocky v pomere 1:1 a menšie množstvo zelenej papriky. Pridáme olivový olej a premiešame.

Sobota raňajky

DSC_3542

Šalát z nektariniek
Nektarinky nakrájame na kocky, pridáme menšie množstvo žltého melóna a posypeme kokosom.

Chia semienka
Chia semienka zalejeme 5-násobným množstvom vody. Semienka s vodou premiešame a počkáme chvíľu, kým semienka vypijú vodu. Do semienok pridáme na menšie kúsky nakrájaný banán. Môžeme pridať na jemno nasekanú kvalitnú horkú čokoládu. Chia ozdobíme nasekanými jahodami, malinami, alebo čučoriedkami.

Sobota večera

DSC_3633

Šalát z namočenej mungo fazuľky
Mungo namočíme na približne 12 hodín. Potom ho zlejeme a pridáme do neho na kocky nakrájanú červenú papriku a paradajky. Nasekáme petržlenovú vňať, jarnú cibuľku a šalát dochutíme umeoctom, čiernou soľou a olivovým olejom.

Jednozrnka
12 hodín vopred namočená jednozrnka. Do jednozrnky nakrájame sušené paradajky, zrelé paradajky a dochutíme lahôdkovým droždím a sójovou omáčkou TAMARI. Prípadne môžeme pridať koreniny ako bazalka, oregano.

Nedeľa raňajky

DSC_3636

Šalát z manga
Pokrájané mango spolu s banánom a dosypané chilli, ktoré nie je vidieť. Ale bolo ho cítiť J

Zákusok
Spodná vrstva bola vytvorená z datlí a fíg. Krém bol spojením kokosového mlieka, kokosového oleja, jahôd, xylitolu, vanilky a kokosu.