Mak

Mak je v našich kuchyniach veľmi dobré známy. Kto by nepoznal makové buchty, prípadne rezance s makom, alebo makovú štrúdľu. Mak je okrem iného prezentovaný aj ako symbol hojnosti a bohatstva.

V niektorých krajinách je pestovanie maku zakázané z dôvodu obsahu ópia v nezrelých makoviciach. Našťastie v našej oblasti je pestovanie maku povolené a my tak máme možnosť pestovať veľmi vzácnu potravinu. Vzácnu svojim zložením a pôsobením na naše telo.

18047-mak-jedlo-nestandard2Mak obsahuje až 20 % bielkovín, okolo 47 % tukov a nezanedbateľné je aj množstvo vlákniny 10g. Mak vyniká hlavne obsahom vápniku. Je najbohatším zdrojom vápnika zo všetkých potravín. V 100 gramoch vápnika sa nachádza viac ako 1400 mg veľmi dobre využiteľného vápnika. Pre porovnanie tak ospevované mlieko obsahuje na 100 ml len okolo 100 mg vápnika.
Takže mak by sme mali do svojho jedálnička zaradiť hlavne ako potravinu, ktorá má významné zastúpenie vápnika vo svojom zložení s ideálnym pomerom k horčíku. Ak však chceme naplno využiť potenciál, ktorý sa v tomto malom semienku skrýva mali by sme sa naučiť mak správne kombinovať s inými potravinami. Najčastejšie sa s makom stretávame v sladkom pečive, prípadne v kombinácii s cukrom. V kombinácii s cukrom (silne okyseľujúci faktor) sa však metabolizmus vápniku silne potlačuje.

Z pohľadu vstrebateľnosti vápnika z maku je ideálne ho skombinovať napr. s ovocím. Veľmi chutné sú kombinácie mak – banán, jablko – mak. Na doplnenie vápnika je tiež vhodné doma pripravené makové mlieko.